-Г-н Мисов, какво се променя в правилата за участие в конкурса BAAwards

...
-Г-н Мисов, какво се променя в правилата за участие в конкурса BAAwards
Коментари Харесай

Всяко 1 евро, похарчено за реклама, се връща като 7 евро в БВП

-Г-н Мисов, какво се променя в разпоредбите за присъединяване в състезанието BAAwards 2019, който ще има своето шесто издание?

- Промените са главно в две направления. Първата са категориите, в които може да се кандидатства. Идеята е по-ясна формулировка и по-малък брой категории. От една страна, задачата е да се реализира по-голяма изясненост за тези, които желаят да вземат участие, по-актуална и модерна формулировка на категориите. Втората цел е да се реализира по-висока конкурентност. Макар и рядко, в минали години сме виждали обстановки, в които някой се записва за присъединяване в раздел, към който има по-малък интерес. В известен смисъл това му дава конкурентно преимущество. Шансът да получи премия е по-голям, тъй като в неговата категория претендентите са по-малко по отношение на други. Намаленият брой от 10 на 5 категории отстрани този риск. Така е несъмнено, че единствено най-хубавите ще бъдат отличени в условия на оптималната конкуренция.

Другата линия на промени е във връзка с регламента на оценяване. Той се опростява в две направления. Едната е механиката на качването на оценките, а другата е в логаритъма на пресмятане на оценката, която съдията дава, и в крайна сметка на сумата от оценки на съдиите, които образуват окончателната оценка на съответната акция. Смисълът на тази група е да се улеснят съдиите. Имаме три състезанието, което значи огромна натовареност на съдийските екипи. Ние оценихме нуждата да създадем и тяхната работа  много по-удобна и по-лесна.

- Каква е разликата сред оценките на БАР и тези на асоциацията на информационните организации (БАКА) - ФАРА, в които също се състезават рекламни акции и организации?

- Разликата е в ъгъла, под който се гледат нещата. Конкурсът за премиите на БАР отличава акциите за техния повсеместен принос към бизнеса. Това е гледната точка на рекламодателите, на тези, които носят отговорност за ръководството на марките, за постигането на избрани бизнес цели. Тук не става дума единствено за нашия взор към нашия личен принос като маркетолози. Това е единствено единият конкурс за рекламодатели. Разбира се, той е главен, ние тръгнахме оттова. Става дума и за приноса на информационните организации. Много от тях към този момент имат претенциите да не са просто снабдители на услуга, за която клиентите заплащат. Те имат претенцията да са наши сътрудници. В този смисъл ние чакаме от тях да ни назовават не клиенти, а сътрудници. Това значи също и че ние ги гледаме, оценяваме, бихме желали да покажем техните достижения от този ъгъл.

Това е разликата с други състезания. Тук се гледа цялостното отношение към бизнеса - целеполагане, осъществяване, резултати, а не просто креативност поради самата нея. Защото може да има доста хрумвания, които да са уау, само че да нямат никакъв резултат във връзка с бизнеса.

- За втора поредна година обръщате особено внимание на студентите по маркетинг, реклама и връзки. Какви са усещанията от тях?

- Ще преразказвам гения Антоан дьо Сент Екзюпери. Говорейки за децата и за техния взор, той споделя: " Възрастните не схващат. Аз съм нарисувал боа, глътнала слон, а всеки възрастен, с който приказвам, споделя, че това е шапка. " Това е неповторимото преимущество на студентите. Когато приказваме за акции, за маркетингови и информационни решения, те са свободни и виждат боа, глътнала слон. Докато всички останали, без значение от опита и претенциите, виждаме шапки. Уникалният, безграничен от клишета и канони взор е нещо извънредно значимо за всички нас. И е нещо, което студентите имат. Затова, считам, изцяло основателно ги назоваваме третата страна в състезанието, изцяло равностойна на другите две, тъй като те са бъдещето. Те са тези, които ще задават развиването на бранша от тук напред. Развихме BAAwards тъкмо в тази посока, освобождавайки ги изцяло. Например м.г. бяхме задали бизнес сектори храни-безалкохолни питиета, нехранителен бързооборотен, финансов и така нататък Тази година сме ги освободили те да си изберат какъвто пожелаят сектор именно с цел да дадем опция за изява на тази неповторима независимост на мислене и на творчество, обвързвано с бизнеса.   

- Какво би трябвало да знаят хората за Българската асоциация на рекламодателите?

- Асоциацията е гласът на рекламодателите и вече навърши 10 година Ако някой си каже: Какви са пък тези хора?, ще прибавя, че това е група от компании, които имат значително значение за развиването на българската стопанска система, за развиването на бизнеса. Проучване на " Делойт и Туш " в Европейски Съюз сподели неповторима възвръщаемост на рекламните вложения. Всяко 1 евро, изхарчено за реклама, се връща като 7 евро в Брутният вътрешен продукт на общността. В този смисъл приказваме за активност, която водачите на мнение в региона на стопанската система слагат сред трите най-важни фактора за развиването на бизнеса наред с дистрибуцията и ценообразуването. БАР е гласът на тези, които са сложили комерсиалната връзка в центъра на напъните си за развиване на бизнеса. 

- Според вас толерира ли българският консуматор родните марки? Актуален ли е слоганът " Изберете българското "?

- Предпочитанията на потребителите са функционалности от няколко фактора. От една страна, е продуктът или услугата зад показания бранд. Вие влизате в контакт с него, ползвате това, което той символизира. За вас преди всичко е значимо дали получавате отговор на упованията си. Второто, което дефинира моите желания, са маркетинговите старания за активация. Т.е. построяването на отношение и преданост към марката: аз обичам моя автомобил и неговата марка, тъй като той ми дава освен това от шофиране, дава ми чувство за принадлежност към избрана група с избрани полезности.  " Изберете българското " или друга народност, например  " Произведено в Германия ", което е знак за високи технологии и сигурност и надеждност, са детайли от усещането на марката. Те доста зависят от бранша, от който идва той. Много е значимо с какво " Изберете българското " се свързва в съзнанието на родния консуматор. Това може да работи в един бранш и да не работи в различен. " Произведено в Германия " също може да работи доста добре в един бранш и не толкоз добре в различен. Третият фактор е, че тези настройки са динамични, те не са заложени един път и вечно.  

В някои случаи " Изберете българското " е извънредно сполучлива тактика. Веднага се сещам за бирения отрасъл, за носталгията към избрани марки и усети, свързани с устойчива перцепция от предишното. Като си помисля още с какво е известна България и в България, и на открито, се сещам за козметика. Розовото масло в България е нещо неповторимо и за никого не е загадка, че ние сме най-хубавите в това произвеждане. Нашето е доста по-добро и конкурентно от турското или иранското, които са другите огромни производители в тази област.   

- България е измежду дребното страни, в които на телевизионния пазар работят две системи за премерване на зрителските желания. Свикнаха ли към този момент рекламодателите с тази специфичност?

- С това не се привиква. Ние сме неповторима страна в това отношение, споделям го със знак минус. Когато две системи претендират за меродавност, а данните се разграничават, вие сте комплицирани. Не знаете до кого действително доближава вашата връзка. А от вас се желае да платите цена съгласно една от тези системи. Принудени сте да признаете достоверността на една от системите, а в действителност не можете да пренебрегнете и другите резултати. Много от нашите сътрудници вършат вътрешни разбори, с цел да оценят и едната, и другата база данни, с цел да получат, въпреки и приблизителна визия за действителното таргетиране. Всичко това ерозира доверието, трендът във връзка с доверието е негативен. Да, телевизионната реклама от десетилетия е №1 и тя пази лидерската си позиция. Но ако погледнем растежа на тв рекламата по отношение на други типове, да вземем за пример цифровата, ще забележим, че той е по-малък. Ерозията на доверието води до това да се търсят други възможности. 

- Дават ли българските рекламисти добра услуга на фирмите? Кой се развива по-динамично - организациите или бизнесът?

- Ако желая да съм " политически правилен ", би трябвало да отговоря: " Да, нашите другари от организациите ни дават страхотна услуга ". Не, не е по този начин, тъй като всеки рекламодател прави оценка качеството за съответния проблем. Това, което мога да кажа със удовлетворение, е, че организациите ни дават подобряваща се услуга. Доказателство за това са възходящият брой дълготрайни взаимоотношения. Тук нямам поради единствено фирмите, които имат районен офис и които работят с организация от някоя европейска столица в близост. Имам поради тези бизнеси, които са основани в България, имат местен мениджмънт и са изключително сериозни по отношение на това с коя организация работят. Виждаме сред тях от ден на ден дълготрайни партньорства. Т.е. ангажирате организация, която ви оказва помощ не просто да реализирате една акция, а способства за цялостното развиване и придвижване на бизнеса в продължение на години. Този тренд ми дава съображение да кажа, че огромна част от нашите сътрудници ни дават подобряващи се като качество услуги, което към този момент надминава тази дума и приказваме за партньорство. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР